خاموشی در بانک هزاره سوم

تنش بازار پول، عامل سرگردانی سهامداران «وپاسار» شد

برگزاری مجامع، باز و بسته بودن نمادها همیشه حاشیه‌های جالبی را همراه دارد. تخصیص سودهای کم و زیادی به ازای هر سهم همواره خوشحالی و اعتراض سهامداران را در پی داشته است. همچنین نوسان قیمتی که در بازارهای مختلف ایجاد می‌شود تاثیر مستقیم بر شرکت‌های بورسی می‌گذارد. همه این موارد عاملی برای صعود و نزول نرخ هر سهم است، اما در این میان برخی از سهامداران از بلوکه ماندن سرمایه خود در بورس ناراضی هستند و کاری از دستشان بر نمی آید.

وعده 90 دقیقه به 600 روز رسید

 به عنوان نمونه، نماد بانک پاسارگاد بر خلاف صحبت‌های رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر اینکه نمادها حداکثر تا 90 دقیقه بسته می‌مانند پس از گذشت بیش از 600 روز همچنان بسته مانده و هیچ نقشی در تالار معاملات ندارد . این اتفاق در حالی رخ داده که شاخص کل از مرز 120 هزار واحد گذشت و پیش بینی می‌شود این صعود ادامه دار خواهد بود.

لابی گری و رایزنی برای اخذ کرسی

صدای اعتراض سهامداران «وپاسار» در حالی بلند شده که بانک پاسارگاد تنها بانکی است که طی این بازه زمانی طولانی مدت، همچنان نمادش بسته مانده و هیچ ارائه اطلاعاتی هم نمی‌کند. از طرفی زمزمه‌هایی از لابی گری و رایزنی برای اخذ کرسی این بانک در شرکت بورس هم به گوش می‌رسد.

12 هزار میلیارد تومان ذخیره مشروط

یکی از حسابرسان بانک پاسارگاد که خواست نامش فاش نشود معتقد است: این بانک باید 12 هزار میلیارد تومان ذخیره داشته باشد که ندارد، بنابراین ارائه صورت‌های مالی آنها مشروط واقع می‌شود.

آزاد سازی سرمایه مردم در انتظار تدبیر

حالا باید دید در شرایطی که هیچ بازاری با ثبات قیمت و معاملات روبه‌رو نیست و نرخ ارز به طور غیر قابل پیش بینی در حال رشد، ارزش ریال در حال افت و تحریم‌های ناعادلانه در راه برگشت به کشور است، بازار سرمایه چه روندی را در پیش خواهد گرفت و مسئولان برای بازگشایی نماد‌ها و آزاد سازی سرمایه مردم چه تدابیری اتخاذ می‌کنند.

اجرای IFRS، تصمیم «غلط»

ناصر پرتویی، دبیرکل انجمن حسابداری ایران با انتقاد از الزامات بانک مرکزی به بانک‌ها گفت: بانک مرکزی یک تصمیم غلط مبنی بر اجرای IFRS گرفته که اصلا به زمان بندی اجرای آن هیچ دقتی نداشته است. همچنین با توجه به شرایط بانک‌ها، رعایت این استاندارد حسابداری باید طی 2 تا 3 سال آینده انجام می‌شد، که البته اکثر بانک‌ها سر تعظیم فرود آوردند و این موضوع را اجرا کردند که در نهایت دچار یک زیان واهی شدند.

وی افزود: زمانی که چنین اتفاقی رخ می‌دهد بانک‌ها ی بورسی با شرایطی مانند بسته شدن نماد، عدم برگزاری مجمع یا دیر برگزار شدن مجمع روبه‌رو می‌شوند. البته زمانی هم که نمادشان باز شده،به عنوان نمونه با زیان سنگینی مانند بانک صادرات مواجه می‌شوند.

پرتویی با اشاره به اینکه بانک مرکزی هیچ استعلامی از انجمن حسابداری کشور نگرفته بیان کرد: بانک مرکزی باید از بزرگترین ارگان علمی و تخصصی کشور که انجمن حسابداری است استعلام می‌گرفت که آیا هم اکنون زمان مناسبی برای اجرای این استاندارد جهانی است یا نه؟ این موضوع یک حمله به بانک‌ها بود، چون سال‌ها این سیستم در بانک‌ها اجرا نشده اما یکباره، بازه زمانی کوتاهی برای اجرای آن معین می‌شود. به عقیده بنده اصلا طرح IFRS نباید عنوان می‌شد چه برسد به اجرای آن، بانک مرکزی مقصر اصلی است.

اختلاف نظر بانک پاسارگاد با حسابرس

وی ادامه داد: امور مالی بانک پاسارگاد توافق نظر با حسابرس سال 95 ندارد و آنها ذخیره‌هایی میخواهند منظور کنند که اصلا نباید این ذخیره‌ها گرفته شود، در اصل یک اجبار برای این بانک است، اما این بانک مانند سایر بانک‌ها چنین موضوعی را نپذیرفته است. در اینجا بانک پاسارگاد یا حسابرس مقصر نیست بلکه بانک مرکزی سرگیجه ایجاد کرده است.

دبیرکل انجمن حسابداری ایران با بیان اینکه بانک‌ها ورشکسته نیستند گفت: بانک‌ها با عنوان زیان‌های خود فقط شرایط اقتصادی را بر هم می‌زنند البته این زیان دهی از نبود بازدهی بوده که با فروش دارایی‌ها قابل جبران است، به عقیده بنده بانک پاسارگاد با قبول نکردن اجرای IFRS، عملکرد خوبی داشت.

سازمان بورس IFRS را اجبار نکند

پرتویی افزود: در شرایطی که مراودات سیاسی تاثیر مستقیم بر اقتصاد دارد نباید بانک‌ مرکزی با فشار بر اجرای استاندارد جهانی حسابداری عملکرد بانک‌ها را تحت الشعاع قرار دهد. از طرفی سازمان بورس و اوراق بهادار نیز نباید چنین خطایی انجام دهد، درصورتی که این الزامات از سوی بورس هم سختگیرانه دنبال شود رئیس سازمان بورس خطا کار اصلی است.

کسب کرسی مشروط به حجم دارایی

وی در پاسخ به پرسشی در خصوص اینکه نماد بانک پاسارگاد به مدت 2 سال بسته مانده آیا می‌تواند کرسی در هیأت مدیره شرکت بورس داشته باشد؟ گفت: اخذ چنین جایگاهی ربطی به بسته یا باز بودن نماد ندارد، بانک ملی و پاسارگاد بیشترین حجم دارایی و گردش عملیات دارند که می‌توانند چنین جایگاه‌هایی داشته باشند.

تاخیر دو ساله «وپاسار»

سعید محمد علیزاده، مدیریت نظارت بر ناشران اوراق بهادار اظهار کرد: هر شرکتی که صورت‌های مالی سال 96 را ارائه دهد مشکلی برای بازگشایی نماد ندارد، اما بانک پاسارگاد هنوز صورت‌های مالی سال 95 هم ارائه نداده است.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی معتقدند که این شرکت بورسی شفافیت ندارد آیا تایید می‌کنید؟ گفت: خیر صحبت بنده در خصوص شفافیت یا عدم شفافیت نیست، این نماد تنها به علت عدم ارائه صورت‌های مالی خود به مدت 2 سال بسته مانده است. علیزاده ادامه داد: حق رای شرکت با شفافیت صورت‌های مالی دو مقوله متفاوت است، اینکه یک شرکتی بخواهد کرسی در یک شرکت بزرگتر داشته باشد بستگی به حق رای آن دارد.

امیدی که محقق نشد

این صحبت‌ها در حالی عنوان می‌شود که شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اواخر تیر ماه در خصوص وضعیت بانک پاسارگاد در بازار سرمایه گفته بود: ناشر بانک پاسارگاد هم اکنون سهامداران خود را دعوت به مجمع عادی سالانه کرده و امیدواریم در صورت برگزاری مجمع سهامداران، این نماد معاملاتی آماده بازگشایی شود.

اما مجمع عمومی سالانه بانک پاسارگاد که قرار بود به منظور تصویب صورت‌های مالی سال‌های 95 و 96 تشکیل شود به دلیل به حد نصاب نرسیدن به تنفس خورد. سهامداران بانک پاسارگاد 31 تیر در محل تالار بزرگ کشور جمع شده بودند اما یک نفر به نمایندگی از طرف مسئولان شرکت پشت تریبون رفت و اعلام کرد به دلیل به حد نصاب نرسیدن و حضور تنها 35 درصد از سهامداران، برگزاری مجمع به تاریخی دیگر در مرداد ماه موکول خواهد شد.

متوسل به استراتژی سکوت

به نظر می‌رسد پاشنه آشیل همه این حاشیه‌ها در سکوت مسئولان بانک پاسارگاد متمرکز شده است. بر این اساس پیگیری‌های خبرنگار هفته نامه بورس در این زمینه نتیجه ای جز سکوت مسئولان بانک پاسارگاد در برنداشت.

همچنین در تماس‌های متعدد با مدیران بانک پاسارگاد سوالات متعددی ازجمله «آیا بانک پاسارگاد برنامه ای برای بازگشایی نماد خود دارد؟ مشکل بسته ماندن این نماد از سوی بانک یا سازمان بورس است؟ چرا اطلاعاتی در این باره به سهامداران نداده اید؟ انتقاد زیادی به عملکرد امور سهام بانک پاسارگاد شده است آیا جواب منطقی در این باره دارید؟» مطرح شد، که این افراد فقط پرسش‌ها را شنیدند و در پاسخ به استراتژی سکوت متوسل شدند.

شکست سکوت دوساله، دو هفته دیگر

البته در نهایت یک مدیر بانک پاسارگاد که خواست نامش فاش نشود تنها به یک جمله بسنده کرد و گفت: خبرهای خوبی برای سهامداران بانک پاسارگاد در راه است، 2 سال سکوت کرده ایم، 2 هفته دیگر هم ادامه می‌دهیم. او افزود: به زودی مجمع بانک پاسارگاد برگزار می‌شود و نماد»وپاسار» به تالار معاملات باز خواهد گشت.

مشکلات «وپاسار» منشای قانونی ندارد

بر پایه این گزارش یکی دیگر از مدیران مرتبط در امور بانک پاسارگاد به عنوان منبع آگاه در این باره گفت: تمام نکاتی که حسابرس مجمع سال 95 در نظر داشت در صورت مالی آن سال اعمال شده حتی میزان انبوه ذخیره ای که یک ایراد بود تصحیح شد و به مورد تایید حسابرس رسید. همچنین در مجمع ادغام شده سال 95 و 96 که قرار است در مرداد ماه برگزار شود، موارد مذکور ارائه خواهد شد. وی افزود: بازار بانکی کشورمان ملتهب است و باید برای آرام شدن این بازار همکاری کرد، به عقیده بنده سنگ اندازی‌هایی که درخصوص بانک پاسارگاد می‌شود، منشای قانونی ندارد.

*ثریا نیکوصفت/ خبرنگار

 

  • شماره ۲۶۲ هفته نامه بورس - صفحه۴
کد خبر 393964

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =